Nieuws van onze club

foC hASSELT VIert zijn 1000ste statutaire Vergadering

 20.04.2024

Dag in de Zoo, onze club was erbij

Het concept van de Dag in de Zoo is duidelijk : jaarlijks worden alle FO Clubs van het District 102  en 102 L. uitgenodigd om op de 1e zaterdag van juni een bezoek te brengen aan Planckendael tezamen met hun eregasten, mensen met een mentale of fysieke beperking of kansarme kinderen uit een instelling of school. Tezamen met de talloze vrijwilligers wordt alles in het werk gesteld om hen een onvergetelijke dag te bezorgen, een gegidst bezoek, een lekkere lunch en een leuk aandenken bij vertrek.

Dit grote feest is ondertussen één van de uithangborden geworden voor de Dienst aan de Gemeenschap van Fifty-One International.

Ook onze club deed dit jaar weer mee met andersvaliden van Elkon Borgloon. Hervé heeft zijn beste beentje voorgezet en het was tot in de details geregeld en het was een fijne dag.

Hieronder zie je een fotoreportage van die dag. Klik op het pijltje rechts.

Verschenen in de Goednieuwskrant op 16 mei 2023

Internationaal Congres Fifty-One in Luxemburg 12 - 14 mei 2023

Onze voorzitter Jean was samen met zijn vrouw Thu aanwezig op het 48e Internationaal Congres van Fifty-One in Luxemburg.

Overhandiging van cheque van 1000€ aan de Kleine Vincent

De recente Paasactie bracht 1000€ op. Dit bedrag werd geschonken aan de Kleine Vincent Kuringen Hasselt door onze voorzitter Jean Verkoyen in aanwezigheid van penningmeester Dorien Tschoschia en enkele medewerkers van de Kleine Vincent.

Met dit project wordt de aandacht gericht op baby’s en peuters tussen 0 en 3 jaar. 

"Omdat de levensfase van 0 tot 3 jaar de belangrijkste schakel is in de ontwikkeling willen we met ons nieuwe project De Kleine Vincent alle kwetsbare kinderen in hun groei maximaal ondersteunen, klinkt het bij Sint-Vincentius. "We werken rond 3 basisbehoeften om aan de slag te gaan: verzorging, voeding en ontwikkeling." 


Nieuw lid Ronald Linters

Wij heten ons nieuw lid Ronald (Ronny) Linters welkom in onze club.

Nieuw lid Diana Braet

Op de vergadering van dinsdag 21 februari heeft de intronisatie plaats gevonden van ons nieuw lid Diana Braet. Proficiat Diana. Zij is de tweede vrouw die bij onze gemengde club komt. 


Nieuw bestuur FOC Hasselt voor 2023 – 2024

Op de algemene vergadering van 18 oktober 2022 is er een nieuw bestuur verkozen voor de volgende twee jaar. 

Van links naar rechts: Past-voorzitter Robert Gysemans, ondervoorzitter Marcel Tschoschia, penningmeester Dorien Tschoschia, secretaris Tony Klinkers, voorzitter Jean Verkoyen, protocolchef Rudi Vanduren. 

Nieuw lid Dorien Tschoschia

Op de vergadering van dinsdag 10 november heeft de intronisatie plaats gevonden van ons nieuw lid Dorien Tschoschia. Proficiat Dorien. Zij is de eerste vrouw die bij onze club komt. Vanaf nu zijn wij een gemengde club. 

Met droefheid melden wij het overlijden van ons 51-lid Frans Cleymans.

Onze oprechte deelneming gaat naar de ganse familie. 

Mosselfeest kende een goede opkomst

Op 9 oktober 2022 hadden we ons traditioneel mosselfeest. Om 10u ’s morgens was iedereen op post. Vele handen maken weinig werk.

De zaal stond al vlug klaar en dus wachten op onze gasten. Rond de 180 menu’s werden verkocht. Iedereen was zeer tevreden en vond het lekker!!

10e golf een groot succes

Het 10e golftornooi was ook dit jaar een groot succes. De weergoden waren ons genegen en al de deelnemers en bezoekers konden genieten van het deze mooie zonnige golfdag.

Liefst 48 deelnemers sloegen af en werden nadien verrast door een mooie prijzentafel.

Bekijk hier een reportage van dit tornooi. (klik op tekst)


Bedankt vanuit De Boomgaard

Lagere school de Boomgaard uit Runkst had de cheque van 500€, ivm ons stripverhaal,  verdiend gewonnen en we kregen volgende reactie. 

Dag van de zoo 2022

Hier onder twee mails van St Gerardus te Diepenbeek, om ons te bedanken voor bezoek aan de zoo.  


“We werden om 8 uur opgehaald door een enorme grote magnifieke bus! Zo was het toch voor de kinderen. Lyano en Daniël zeiden beiden toen ze de bus zagen “Wat een coole bus, Ik heb nog nooit in zo een coole bus gezeten.“

De dag was voor de 2 mannen dus al goed begonnen! Toen we in de bus zaten, heeft de buschauffeur nog een tv-scherm uit het plafond getoverd en werd er een filmpje opgezet. Dat was dan ook weer GEWELDIG!

Doorheen de dag werden we rondgeleid door een gids. Zo kwamen we dan weer wat interessante dingetjes te weten! Onze vriend Lyano heeft daar ook een nieuw vriendje gemaakt. Hij was heel de dag op pad met een lieve jongen en een vriendelijke man van de service club door wie hij heel de dag goed verzorgd werd!

We zijn daar ook nog eens lekker verwend bij het middagmaal! We kregen lekkere pistolets met zeer lekker beleg en zo lekkere koffiekoeken!!! Uiteindelijk hebben we nog een sportzakje meegekregen met allemaal verwennerij! Dus, ja we zijn echt verwend geweest! Het was een top dagje!

Zeker voor herhaling vatbaar!” 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Namens onze kinderen, jongeren, personeel en directie willen wij u en de andere leden van de 51 Club Hasselt van harte bedanken voor jullie initiatief met betrekking tot de uitstap met onze zorggebruikers naar de zoo van Planckendael op zaterdag 4 juni laatstleden.   

Tevens willen wij jullie van harte bedanken voor de bus, geschikt voor rolstoelen, die ons gratis ter beschikking werd gesteld. 

Hiermee bezorgen wij jullie graag enkele reacties vanuit onze clusters kinderen en jongeren: 

“De eerste reacties waren zeer lovend. Alles was tot in de puntjes geregeld. Drank en spijs was ook heel ruim voorzien. Ik hoorde alleen maar positieve reacties.” 

“De uitstap naar Planckendael is wat ons betreft super goed verlopen. Alles was goed geregeld. De jongeren hebben heel hard genoten van het tripje en van het gezelschap van de vrijwilligers die mee waren. Fijn dat er een gids voorzien was die ons extra uitleg kon geven over de dieren. 

We zijn die dag niets te kort gekomen! Voor de lunch was er lekker eten en drinken à volonté. Kortom een geslaagde dag.” 

Aan deze mooie woorden willen we nog een heel oprechte “Dank jullie wel” toevoegen voor jullie blijvende steun en sympathie voor onze voorziening, alsook voor de sponsoring van de rijhal voor onze therapiepaarden die wij in het verleden reeds via jullie club mochten ontvangen. 

Met dankbare en vriendelijke groeten 

Namens Veronik Truyens  Algemeen Directeur

Project GIP richting Reclame WICO Campus Overpelt

De lln van deze school hadden de opdracht gekregen om voor onze club het volgende te doen:

Wervingscampagne - Re-stylen logo - Infoboekje - Banner Website - Banner Facebook - Banner Webshop - Affiche A3 / flyer A5 - Gadget om mee te geven - T-shirt / polo, e.a. met "Hesselse" uitdrukkingen.

Vertrekkend van achtergrondinformatie die wij ze bezorgd hadden.

Tony en Robbie zijn dan maandag 9 mei gaan jureren en of het moeilijk was. Er zaten heel mooie ontwerpen bij. Ze leggen de uiteindelijk beslissing voor aan de ganse club op een volgende vergadering.

De winnende leerling ontvangt een “Certificaat” dat hij/zij dit gewonnen heeft (mooi om later in hub CV te zetten) en mag zich verwachten aan een mooie prijs.


Hervé 25 jaar secretaris

Op de vergadering 959 werd Hervé in de kijker gezet. Hij is reeds 25 jaar secretaris van de club en zal de fakkel op het einde van het jaar doorgeven. Wie doet beter? 

Ondertussen is er ook een filmpje van de strip uitgebracht, gesproken in het echt Hasselts. Klaar om in de klas te gebruiken of zelf te bekijken. U vindt het terug op: Wieë spielt ter mej?

Ook staat er een elektronisch boek klaar waar alle tekstballonnen apart kunnen aangeklikt en beluisterd worden met de AN vertaling erbij. Wieë spielt ter mej? boekformaat 

Fifty-One Club Hasselt deelt prijzen uit

Het project ” Wieë spielt ter mej?”, een stripverhaal in het Hasselts dialect over oude kinderspelen waaronder: ’n handspeel bè vèèf kebaste, slenske schejte, éût te pot schejte, hoe kies je “kaptaans” van je ploeg, enz…, kende een groot succes. 

De spelen, in het smakelijk ‘Hessels’ dialect, worden uitgelegd aan de hand van dit stripverhaal. Het lezen van deze strip laat ons even wegdromen, kinderen op een leuke manier bewegen weg van de PC-schermen en is een prima vorm van ontspanning. Een stuk erfgoed dat niet mag verdwijnen. 

Fifty-One Club Hasselt heeft in het totaal 10000 stripverhalen verdeeld waaronder 7000 strips en 30000 knikkers onder alle leerlingen van de lagere scholen in groot Hasselt. Tegelijkertijd was hier een prijsvraag aan verbonden.

De school met de meeste inzendingen (percentsgewijs) kon een cheque winnen van 500€ en de tien beste leerlingen konden een mooie prijs in de wacht slepen, waaronder een boekenbon van 50€. 

De cheque van 500€ gaat naar De Boomgaard Boomkesstraat 11 te Hasselt. 

De 10 winnaars: 

Weyens Camille en  Saro Jesse   Basisschool De Sprankel 

Neven Lars   Vrije Basisschool ’t Kabaske 

Rmini Zaïn , Estievenart Alessio , Driesen Maëlys   Het Kleine Atheneum 

Bleyens Katalijne , Kreemers Bas   Kindercampus De Hazelaar 

Bex Lucas    Vrije Basisschool De Tuimelaar 

Bruyninx Caroline    Kindscentrum Straal 

FOC Hasselt brengt stripverhaal uit over kinderspelen

Spreker Gertjan Oppelfans

Op onze 947ste vergadering hadden we een spreker. Gertjan Oppelfans. Hij gaf een zeer passioneel relaas over “Konekt en Brake-Out”, de vereniging waar hij de afgevaardigde van is. 

Beeld je in je bent 18 jaar en je wil kleuterjuf worden... of professioneel danser... of "gewoon" in een bedrijf aan de slag gaan. Maar dat kan niet, want je hebt een verstandelijke beperking. 

Sterker nog, je wordt echter voorbereid op een leven in een beschermde zorgomgeving waar je jouw talenten niet kan ontplooien. 

Deze vorm van uitsluiting pakken we bij Konekt vzw radicaal aan.We streven naar een maatschappij waar mensen met en zonder beperking samen leven, leren en werken. 

Iedereen verdient de kans om een actieve en zinvolle rol in de samenleving op te nemen. 

Dankzij verschillende projecten en samenwerkingen zetten zij zich dagelijks in om van de wereld een meer inclusieve plek te maken. 

Let’s Co - https://veranderalles.be/lets-co/ 

Dit project gelooft steevast in het leerpotentieel van jongeren en wil hen laten ontdekken welke job bij hen past. Als co-begeleider’ kunnen ze een beroepsopleiding volgen en meewerken in een kleuterklas, woonzorgcentrum of een bedrijf. Jongeren kunnen zichzelf ontplooien en krijgen zicht op hun talent én op een reguliere job. 

#Tismaarda - https://www.tismaarda.be/ 

Met #tismaarda willen ze bedrijven en organisaties laten zien dat je met een paar kleine stappen de werking en organisatie een stuk inclusiever kan maken.  Aan de hand van onderdompelings-cursussen, een lattenscan en procesbegeleidingen maken ze bedrijven en organisaties meer inclusief van binnenuit. Colruyt, Dille & Kamille en Natuurpunt zijn alvast fan van onze aanpak. 

Ambassadeurs voor een inclusieve wereld - https://www.youtube.com/watch?v=-kv1CuVPWIM 

De samenleving overtuigen dat mensen met een beperking ook talenten hebben, doe je met ervaringsdeskundigen. Hier leren ze mensen met een beperking hoe ze hun verhaal aan een groot publiek kunnen vertellen. 

Platform-K - https://platform-k.be/ 

Bij Platform-K krijgen mensen met een beperking de kans om een reguliere dansopleiding te volgen. Ze doen dit met andere professionele dansers en creëren samen producties en voorstellingen waarmee ze op binnen- en buitenlandse podia verschijnen. 

In Limburg zijn we volop bezig met de opstart van Brake-Out Hasselt - https://konekt.be/nl/brake-out. 

Hier organiseren ze driejarige trajecten (2 dagen per week) voor mensen met cognitieve ondersteuningsnoden en gaan ze na welke betekenisvolle rol ze kunnen/willen opnemen in de samenleving. 

In het eerste jaar leren ze hun talenten ontdekken, vervolgens gaan ze deze verder ontplooien en in hun derde jaar lopen ze stage bij een bedrijf of organisatie. 

Nieuw vergaderlokaal: Krekelhof Kuringen

De vergaderingen van onze club gaan vanaf september 2021 door in het Krekelhof te Kuringen. Elke eerste en derde dinsdag van de maand om 19.30u. Adres: Rechterstraat 6, 3511 Kuringen 

Overlijden van André Donvil

We kregen onverwacht de droeve mededeling van het overlijden van onze goede vriend en sponsor André Donvil op donderdag 17 juni 2021.

André was 74 jaar en vroegere zaakvoerder van Schoenen Donvil en Lingerie An.

Hij was voor onze club een vaste waarde als sponsor, niets was hem te veel, steeds konden we bij hem terecht. De leegte zonder hem zal altijd bij ons blijven

Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden.

Rust zacht André.

Statutaire vergadering online

Vandaag onze 938ste statutaire vergadering online. 

Besproken items: webshop, nieuwe ideeën om te organiseren, GSM steuntje, bekendmaking van onze club bij een groter publiek in Hasselt. 

Onze webshop

Op woensdag 17 februari 2021 hebben we een aanzet gemaakt naar onze webshop. Het is de bedoeling dat we langs deze weg producten gaan verkopen en zo geld gaan inzamelen voor het goede doel. 

FOC Hasselt schenkt 7 iPads aan Hartcentrum Jessa Hasselt

Marcel Tschoschia, onze penningmeester, kwam met een schitterend idee iets te doen of te bedenken om het verplegend personeel in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt een hart onder de riem te steken in deze zware corona-periode. 

Dan kwam het idee om een aantal tablets aan te kopen voor patiënten zodat deze kunnen communiceren met hun familieleden wanneer ze in quarantaine zitten.  

Er werd contact opgenomen met Dr. Dagmara Dilling-Boer, cardioloog-electrofysioloog Hartcentrum Hasselt. Na overleg bleek dat deze iPads dringend ingezet konden worden in de zorg voor corona-cardio patiënten. Deze patiënten hebben in deze periode nood aan het zien van familie en vrienden. Dit kan dan door FaceTimen of Skypen. 

Deze iPads kunnen nadien ook nog goed gebruikt worden in hun VKF Kliniek en in de Hartfalen Kliniek. 

Eén, dat gaat heel wat impact geven voor die patiënten en twee, dat zijn apparaten die in de toekomst nog kunnen worden gebruikt.  Dus een zinvolle investering!! 

Deze iPads werden voorbije woensdag overhandigd aan Dr. Dilling-Boer. 

FOC Hasselt op TV Limburg

Tony Klinkers van FOC Hasselt is op zoek naar 100.000 knikkers

Je kan het filmpje bekijken door te klikken op

https://vimeo.com/393935794 

Intronisatie Jean Verloyen

Op de vergadering van dinsdag 4 februari heeft de intronisatie plaats gevonden van ons nieuw lid Jean Verkoyen. Proficiat Jean. 

Groot mosselfeest een groot succes!!

Het mosselfeest was een algemeen groot succes. Zowel 's middags als 's avonds zat alles goed vol. 

Onze leden hebben dan ook samen met hun echtgenotes hun beste beentje voorgezet. Iedere aanwezige was enthousiast over de snelle service en de super lekkere mosselen.